11.-15. januar 2008

Liverpool – European Capital of Culture

Rejsebeskrivelse fra åbningen af kulturåret og møde med

Allan ”Fuckin’” Williams

 

Af Henrik Enevoldsen

 

Som det måske nok er de fleste bekendt, er Liverpool valgt til Europas kulturhovedstad i 2008. Åbningen blev fejret med et brag af et arrangement i bymidten – St George’s Hall fredag den 11. januar 2008 kl. 20.08.

Mere end 50.000 mennesker var forsamlet på og omkring pladsen. Alle aldre var repræsenteret, og der var en utrolig rar og afslappet stemning. Politiet var naturligvis talstærkt tilstede, men mest for at dirigere mennesker og trafik. Alt forløb i bedste engelske ro og orden.


Flere hundrede deltog i aftenens show sammen med Ringo Starr og Dave Stewart. I selve musicalen deltog Royal Liverpool Philharmonic Orchestra under ledelse af Vasily Petrenko sammen med The Wombats, No Fakin Djs, The Farm og mange flere.

På bygningerne omkring pladsen var der opstillet guitarister i farvestrålende dragter i projektørbelysning. Det var en uforglemmelig aften.

Personligt fik jeg ikke den bedste plads, da jeg havde svært ved at løsrive mig fra Cavern Club og en snak med guiden fra Paul McCartneys barndomshjem i Forthlin Road 20.

I engelsk tv brev der bragt mange og lange indslag om åbningen, ligesom der var interviews med mange af hovedpersonerne, deriblandt Ringo og Dave Stewart.

Du kan læse meget mere på http://www.liverpool08.com/index.asp

 

Grunden til at jeg var taget til Liverpool var, at jeg havde ”vundet” to billetter til åbningen af både kulturby og byens nye indendørs koncertsted ECHO Arena med plads til 10.600 gæster. Desværre fik jeg ikke billetter til Paul McCartneys koncert på Anfield Road den 1. juni 2008, men man kan jo heller ikke alt, selvom Beatles-relaterede begivenheder generelt er et must. Men når man ikke har billetter, er det jo ingen skam at blive væk….

 

Byen Liverpool har lagt alle kræfter i at modernisere byen og give den et gigantisk facelift, og har man ikke været i byen gennem bare nogle få måneder, kan man se der er sket forandringer. Liverpool er Europas næststørste byggeplads efter Berlin. Jeg talte med en yngre englænder på en pub, og han beklagede sig over at alle pengene blev brugt i bymidten, mens de nærmeste forstæder ikke blev tilgodeset. Men sådan er det når det er ansigtet udadtil der er vigtigst.

 

Et af byens ny vartegn er uden tvivl ECHO Arena, der ligger på havnefronten lige overfor Beatles Story Museum i Albert Docks. Bygningen er designet i bløde kurver og fremstår harmonisk og vil helt sikkert blive en af byens fremtidige kulturperler. Allerede nu er der et flot musikalsk program for resten af kuturåret, og der arbejdes hele tiden på intenst at udvide antallet af arrangementer.

 

Musicalen Liverpool skulle opføres lørdag aften, den 12. januar. Jeg boede på Dolby Hotel kun få hundrede meter fra arenaen og samme morgen kl. 9 gik jeg en tur forbi. Der var travlhed før ”slaget” og mange arbejdere var i gang med de sidste forberedelser, så der så indbydende ud til aftenens mange gæster og kunstnere.

Sådan så der ud lørdag kl. 9:

Det var en regnfuld og blæsende januar aften at jeg gik fra hotellet og over til arenaen. De mange indgange bevirkede at man nemt kom indenfor i tørvejr. Sjældent har jeg set så mange souvenir boder, så der kunne sælges en masse merchandise. Selve hallen var imponerende og selv 10.600 virkede ikke overvældende. At finde min plads – desværre langt tilbage i hallen – tog ikke lang tid. Det var et behageligt og luftigt rum, trods størrelsen. På scenen gik de sidste arbejdere og det hele syntes forsinket. Et stort lysskilt med ”LIVERPOOL 2008” hang hen over scenen i to stålwirer i 5-6 meters højde. Lyset i et af bogstaverne var gået ud og en elektriker måtte op og balancere på skiltet, og det så faretruende ud. Han fik dog nervøst manøvreret sig over til wiren i den anden side af skiltet og mens han holdt i wiren med den ene hånd, skulle han fikse ledningen med den anden….puuuufffff… et gigantisk lysglimt og han faldt ned, men nåede lige at gribe i kanten af skiltet og i noget stof, og mens han kæmpede for livet, kom han mirakuløst uskadt ned på scenen….. pyyyhhha og folk klappede over den lykkelige slutning…… straks efter sænkede de skiltet ned og kørte det ud…. Øhhhh…. Ja, de tog r…. på os. Det var en del af forestillingen som nu startede. Typisk Liverpool humor.

Hele bagvæggen af scenen var et stort lærred som var halvt gennemsigtigt. Musikerne fra symfoniorkestret var sat som små figurer i en sættekasse. Når de blev belyst kunne man se dem, men ellers fungerede det som et filmlærred hvorpå man gennem hele aftenen kunne se en collage om Liverpools historie. Undervejs var der oplæsninger, sang, teater og stemning som i Royal Albert Hall når orkestret spillede Rule Britannia smukt sunget af en operasangerinde, og lidt senere spillede de Pomp and Circumstance mens det engelske flag blafrede på lærredet. Jeg følte at jeg var midt i Englands bankende hjerte – og det var en helt uforglemmelig oplevelse. Men mere skulle komme, Echo and the Bunnymen, The Wombats og til sidst -  en af byens mest kendte sønner - Ringo Starr – som entrede scenen med sine sædvanlige V-fingre ”Peace & Love”. Efter en kort intro fremførte han sammen med Dave Stewart titelnummeret fra hans ny cd Liverpool 8, som er en hyldest til Liverpool og distrikt 8 som han boede i. ”I left Liverpool, but I never let you down…..” både sagde og sang Ringo, der aldrig har omgivet sig med snirklede og snørklede tekster, og også denne gang var indholdet i ”flasken” hvad der stod på etiketten. Dernæst klassikeren With a Little Help From My Friends og endelig John’s Power To the People, hvor Ringo bad de øvrige musikere og kunstnere om at komme på scenen og synge med, ligesom alle vi tilskuere gjorde….. og mens hvide papirbånd i massevis blev skudt ud over scenen og de bukkende kunstnere, måtte jeg desværre give slip på en vidunderlig aften……

Kun få minutter efter stod jeg så i den engelske aften, hvor jeg blev mødt af lysene fra byen, og mens jeg gik tilbage til hotellet, kunne jeg mærke at folk gik opstemte hjem. Jo, det var en aften jeg aldrig glemmer….

 

Allan (fuckin’) Williams

Jeg måtte jo besøge nogle af de ”hellige” Beatles steder, og da jeg havde smagt øllet i Cavern Club flere gange – (ja øl er godt og sundt), var det Jacaranda Club der stod for tur. I sin tid var det Allan Williams der ejede pubben og da han indrettede kælderen til en coffee bar i 1960, fik han John Lennon og Stuart Sutcliffe til at male og udsmykke den. Der er stadig originale udsmykninger i kælderen.

Da jeg kom ind i Jacaranda og bestilte en øl, ja hvem sad så ved siden af? Selveste Mr. Allan Williams i egen ”høje” person sammen med en af Beatles’ skolekammerater Bernie Evans. Den chance kunne jeg ikke lade gå forbi mig, så straks måtte jeg spørge om vi skulle snakke… Bernie var på vej hjem, så jeg fik Allan for mig selv i 1½ time.

   

Mens jeg klarede to Newcastle Brown Ale, klarede Allan 6-7 glas rødvin med isklumper udover dem han allerede havde fået inden jeg kom, så efterhånden blev han lidt ubehagelig og han brugte fuckin’ til hvert andet ord. Under samtalen kom der ikke noget nyt frem, men han sagde flere gange ”I’m a millionaire….. in memories…” og at hans største oplevelse var da han sang Yesterday foran 10.000 russiske Beatlesfans… Et par autografer blev det også til, inden jeg forlod ham. Det var bestemt en oplevelse

 

Jeg havde i alt fem dage i byen og udover det allerede nævnte, var jeg en tur på Penny Lane og missede et oplagt fotografi, for mens jeg stod og ventede ved fodgængerovergangen holdt der en brandbil lige foran mig med ”the barbershop” og ”the Roundabout” og ”the bank on the corner” i baggrunden…… men altså inden jeg fik fumlet kameraet frem og tændt det, blev der grønt lys og brandbilen var væk….. så billedet vises IKKE her…..;-))

 

På et af byens museer var der en fotoudstilling af Michael Peto med flotte billeder af The Beatles. Billederne kan købes i en bog fra forlaget Genesis Publications til de sædvanlige høje priser. Billederne er fremragende og flere af dem afslørede en ”must viden” for enhver Beatlesfan. Ved du hvad Ringo gav Maureen i bryllupsgave? Øhhhh…..gruble tænke… ehhhh ….. næhhhh, så kom da med det! En ferskenfarvet puddelhund med navnet Tiger…… så blev du også meget klogere på et af livets vigtige spørgsmål, og man ved jo aldrig hvornår spørgsmålet dukker op i en quiz et eller andet sted…… og i sidste ende skal man jo være glad for der i det hele taget er plads i knolden til den slags helt overflødige input…..

 

Liverpool er et must for enhver Beatles fan og en flybillet koster kr. 1.500-2.000 t/r. hertil kommer togbillet fra Manchester til Liverpool for kr. 135 t/r. Overnatning fås fra kr. 330 og opefter pr. nat. Leveomkostningerne er lidt lavere end i Danmar

 

All the best….

Henrik Enevoldsen

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.09 | 19:59

Hej Jonny, Jane, Annette og Benny.
Tusind tak for de pæne ord som jeg blev rigtig glad for - MEGET hyggeligt! Jeg håber vi mødes igen. Kærlig hilsen Henrik

...
31.08 | 16:08

Hej Henrik tak for en fantastisk Bealesweek du er SUPER god og behagelig guide ved utrolig meget om Beatles og alt omkring Beatles. 💝Lig Hilsen Jonny Lund

...
30.11 | 19:36
BEATLES REJSER har modtaget 7
16.05 | 14:17
20 Forthlin Rd har modtaget 1
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE